Övningar: Kriget i Ukraina

NOTERA: Sidan är inte uppdaterad sedan mars 2022 och kan innehålla inaktuell information

För att träna på källkritik kan det vara bra att jobba lite som en faktagranskare. Det finns olika typer av vilseledande information och det är alltid bra att fundera på vem som står bakom informationen, vilka bevis som framförs och jämföra med andra oberoende källor. Det kan också vara bra att ställa följande frågor:

  1. Är det manipulerat innehåll? Har någon ändrat i text, ljud eller film så att informationen som sprids blir vilseledande?
  2. Är det ett falskt sammanhang? Är det till exempel en video, bild eller ett uttalande som finns i ett felaktigt sammanhang?
  3. Är det fabricerat innehåll? Är det falska bevis i form av till exempel en film, bild eller en text?
  4. Handlar det om medveten desinformation eller omedveten spridning av vilseledande information (missinformation)?
  5. På vilka sätt kan nyhetens spridning vara bra och/eller dålig?

Här presenteras ett antal exempel på nyheter som spridits om kriget i Ukraina.


Uppgift

Din uppgift i övningarna är att undersöka om uppgifterna är korrekta eller vilseledande. Notera även om du anser att det handlar om desinformation eller missinformation. Fundera också på hur skadlig informationen kan anses vara.

För att avgöra sanningshalten är det bra att använda digitala verktyg som Tineye, Google text och bildsök eller Bing text och bildsök. På datorn kan du lätt installera InvidWeVerify eller RevEye för att få snabb tillgång till olika sätt att granska bilder.


Övning 1: På väg till kriget?

Den här bilden av en ukrainsk soldat på väg mot kriget har delats av många. Är uppgifterna i den här tweeten som postades 27:e februari korrekta? Titta gärna på den här filmen för att få lite tips om hur du kan kolla upp bilden. Är detta korrekt information eller någon typ av vilseledande information (desinformation eller missinformation)? På vilka sätt kan nyhetens spridning vara bra och/eller dålig?



Övning 2: Skadad från bomber?

Den här bilden på en skadad kvinna uppges i sociala medier komma från en gasolycka 2018 eller vara en bild på en skådespelare som låtsas vara offer för bombningar. Är detta korrekt information eller någon typ av vilseledande information? Finns det någon nytta eller skada med informationen?


Övning 3: Här blir ett ryskt plan nerskjutet?

I den här tweeten uppger Illia att ett ryskt flygplan blir nedskjutet av det ukrainska försvaret. Nyheten spreds även på en nyhetssida i Lettland. Är detta korrekt eller någon typ av vilseledande information (desinformation eller missinformation)? Finns det någon nytta eller skada med spridningen av informationen via Twitter och nyhetssida i Lettland?


Övning 4: En ikonisk bild från kriget?

Tidigare svenske statsministern och utrikesministern Carl Bild delade på Twitter en bild från det pågående kriget som han beskriver som mycket minnesvärd. Är detta korrekt eller någon typ av vilseledande information (desinformation eller missinformation)? På vilka sätt kan spridningen av informationen vara bra och/eller dålig?


Övning 5: En rysk attack mot kärnkraftverk i Zaporizjzja?

Mykhailo Podolyak postade den fjärde mars en video med kommentaren ”Zaporizhzhia kärnkraftsverk är under beskjutning! Hela Europa riskerar en upprepning av kärnkraftskatastrofen. Ryssarna måste stoppa elden!”. Stämmer uppgifterna i tweeten eller är det någon typ av vilseledande information (desinformation eller missinformation)? På vilka sätt kan spridningen av informationen vara bra och/eller dålig?

Tips: Vid granskning av video är det svårt att göra omvänd bildsökning. Ofta är det bättre att göra en textsökning för att kolla vad andra trovärdiga källor säger om nyheten.


Övning 6: Ett bombat kärnkraftverk i Luhansk?

På Twitter delade Nguen Ken en film föreställande en brand i ett kärnkraftverk i Luhansk i Ukraina efter ett ryskt flyganfall. Undersök om filmen är ett bra bevis på detta. Är uppgiften korrekt eller någon typ av vilseledande information (desinformation eller missinformation)? På vilka sätt kan spridningen av informationen vara bra och/eller dålig?


Övning 7: En helikopter skjuter sönder militärfordon?

Rob Lee postade på Twitter en film som ska visa hur en rysk attackhelikopter skjuter sönder ett ukrainskt militärfordon i Ukraina. Uppgifterna kommer från TikTok. Stämmer uppgifterna eller är det någon typ av vilseledande information? På vilka sätt kan spridningen av informationen vara bra och/eller dålig?

 

 

 


Övning 8: Bombning av BB?

Den nionde mars bombades Mariupol i Ukraina. Bland annat blev ett sjukhus med en förlossningsklinik allvarligt skadat i en rysk robotattack. Den ryska utrikesministern Lavrov gjorde senare ett uttalande om händelsen. I uttalandet (på videon nedan) som delades på Twitter av den ryska ambassaden i Storbritannien hävdar Lavrov att fakta om händelsen är att det var en bombning av ett tillhåll för radikala militära grupper, inte ett BB med gravida kvinnor. På Twitter och Facebook skrev den ryska ambassaden också att bilderna på gravida kvinnor var fejk med kvinnor som låtsades vara skadade.

Stämmer uppgifterna eller är det någon typ av vilseledande information? På vilka sätt kan spridningen av informationen vara bra och/eller dålig?