Resurser

På denna sida samlar vi evidensbaserade resurser för dig som vill lära dig mer om digital källkritik och falska nyheter.

Spel

Bad News Game – Ett forskningsbaserat spel framtaget för att förbättra användarens förmåga att identifiera misinformation. Läs mer om effekterna av spelet här.

Breaking Harmony Square – Ett spel som övar upp användarens förmåga att stå emot misinformation. Läs om spelets bevisade effekt här.

Go Viral! – Ett 5-minutersspel som tränar användaren i att bli bättre på att identifiera misinformation om Covid-19. Läs om den bevisade effekten av att använda spelet här.

TV-program

Nyhetsvärderaren – ett nytt sätt att lära sig källkritik – Om Nyhetsvärderaren och verktyg för att öva upp ens källkritiska förmåga. UR Samtiden.

Vår digitala planet i fokus – Om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. UR Play.

Verktyg

InVID – Plug-in som verifierar och faktakollar innehåll på sociala medier. Se instruktionsvideo om hur du använder verktyget här.

Kunskapsbanker

YouCheck! – Undervisningsmaterial och övningar för att undervisa i digital källkritik.

MIK Sveriges kunskapsbank om Källkritik – Statens medieråd. MIK Sveriges kunskapsbank är fylld med tips, fördjupning och material för dig som är pedagog, bibliotekarie, barn, förälder, tonåring eller pensionär.

 

 

Urval i media

Projektet Nyhetsvärderaren har fått stor uppmärksamhet i svenska massmedier. Framför allt är det massexperimenten Nyhetsvärderaren (2017) och Nyhetsvärderaren Valspecial (2018) som har synts flitigt i tidningar, radio och TV.

På denna sida har vi listat ett axplock av nyheterna. Om du vill läsa ännu mer finns vissa artiklar och länkar samlade här.

Vill du komma i kontakt med projektgruppen gällande press eller media? Se kontaktuppgifter här.

2019-09-13 Inför valet fick 3 500 skolelever i uppdrag att granska sina nyhetsflöden. Ungdomarnas betraktelser har nu sammanställts av forskare vid Uppsala Universitet, i en av världens första studier om hur unga värderar nyheter om politik på sociala medier. Till klippet.

2019-01-30 Går du i gymnasiet och anser dig ha stenkoll på digital källkritik? I så fall finns det risk för att du överskattar din förmåga. Det visar en ny studie från Nordicom vid Göteborgs universitet. Till artikeln.

2018-09-07 Det gäller att se upp i valtider. Många vill påverka dig och ditt val. Massexperimentet Nyhetsvärderaren går nu vidare med en valspecial för att granska ungdomars nyhetsflöden och lära dem källkritik. Till artikeln.

2018-09-13 Det var oväntat lite falska nyheter i svenska tonåringars nyhetsflöden inför valet. Och teorin om filterbubblor får sig en törn. Det konstaterar Uppsalaforskare i en stor studie. Till artikeln.

2018-09-05 Valtider är informationstider – vi alla översköljs av information, löften och utspel. I ett stort forskningsprojket kring hur unga hanterar medieflödet tittade elever på Vasaskolan i Gävle under onsdagen på vad som dyker upp i deras flöden såhär i valtider – och hur vet man vad som är sant. Till artikeln.

2018-04-18 Ungdomar i gymnasieåldern blir allt bättre på att vara källkritiska. Både på grund av vanan av internet, men också att källkritiskt tänkande blivit en allt större del av skolarbetet. Till artikeln.

2018-04-18 Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier. Till artikeln. 

2017-10-09 Nio av tio artiklar som skolelever i en omfattande undersökning tar del av via sociala medier bedöms vara från en trovärdig källa. Elever från Härnösands gymnasium deltog och fick lära sig om källkritik. Till artikeln.

2018-09-02 Högstadie- och gymnasieelever runt om i landet deltar i en studie som ska undersöka det digitala nyhetsflödet bland ungdomar veckan innan valet. Hör inslaget här.

2018-04-18 Tonåringarna ritar just nu om mediekartan.
Nio av tio läser i mobilen, sju av tio får nyheterna delade via sociala medier och nästan en tredjedel ser varje dag publiceringar som inte är trovärdiga – men nästa generation nyhetskonsumenter skaffar sig mer koll på läget genom att gå direkt till professionella nyhetskällor. Till artikeln.

2018-04-18 Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier. Det visar utvärderingen av forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som gjorts i samarbete med bland annat Uppsala universitet. Till artikeln.

2018-04-18 Svenska ungdomar sätter trovärdigheten högt när de konsumerar nyheter. I topp bland ämnesvalen hamnar politik, ekonomi och samhällsinformation – och de kommer oftast från etablerade medier, visar en ny rapport. Till artikeln.


2017-10-07 Kan man lita på en nyhet som dyker upp på Snapchat? Frågan dyker upp i ett forskningsprojekt med 12 000 elever som går ut på att få koll på unga människors medievanor. Till artikeln.

2017-10-06 Unga får sina nyheter via sociala medier – men hur källkritiska är de? Det vill man ta reda på i ett omfattande experiment där över 12 000 högstadie- och gymnasieungdomar deltar. Till artikeln.

2017-08-28 Nu under vecka 35 drar projektet Nyhetsvärderaren igång. Projektet, som tar sig uttryck i formen av ett massexperiment, innefattar 10 000 skolungdomar som ska få granska artiklar i sina nyhetsflöden. Målet är både att bidra till forskning om nyhetsspridning och att lära eleverna att kritiskt granska nyheter. Till artikeln.

2017-05-16 Många unga får en stor del av sina nyheter i sociala medier. Nu ska svenska elever få öva på källkritik samtidigt som de gör vetenskapen en tjänst. Till artikeln.

Scroll Up